Thursday, December 29, 2011

Cream Cheese Pound Cake Martha

I don't know what's going on with me and what makes me did it. Last week while watching the TV, there's Martha Stewart shows on baking a cake. And cheese cake came out. Cepat-cepat capai note book dengan pensel then duduk depan TV. Padahal tengah stadi untuk test masa tu..hehe. Kawan aku gelak je kat aku. Aku pun gelak dalam hati sebab tak pernah-pernah aku jadi gitu. Well, cheese is my favourite so there is no way I would let this recipe go. Besides, it is so simple.


Disebabkan bosan (malas ulangkaji), aku buat la kek ni. Mula pukul 11.45 malam. Malam-malam membisingkan rumah dengan bunyi mixer yang macam orang drill dinding je..huhu.Siap buat adunan dalam 20 minit je. Bau kek mengisi segenap ruang rumah dan melekat pada baju tidur aku...hoho. Memang tak boleh tahan...nyum~~nyum~~~




Bahan-bahan:
3 cawan tepung
1 sudu teh garam
1 1/2 cups unsalted butter
1 package (8 ounces) Philadelphia brand cream cheese
3 cawan gula
6 biji telur(gred A)
2 sudu teh esen vanilla



Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius. Sapu bekas dengan mentega.

2. Guna mangkuk berasingan untuk ayak tepung dan garam. Ketepikan sementara.

3. Campurkan unsalted butter dan cream cheese dalam mangkuk electric mixer dan putar pada kelajuan medium sehingga adunan lembut..Campurkan gula dan tingkatkan kelajuan gear kereta mixer anda.Putarkan adunan sehingga kelihatan ringan dan gebu lebih kurang dalam 5 minit.

4. Campurkan telur satu per satu. Kaupkan adunan ke tengah jika perlu sebab guna mixer macam ni, selalunya adunan akan penuh kat tepi. So, letak semula kat tengah menggunakan spatula. Campurkan esen vanilla.

5. Campurkan tepung sikit-sikit. Lebih elok kurangkan kelajuan mixer supaya tepung tak berterbangan dan jadi bedak sejuk kat muka.huhu

6. Biarkan tepung tadi sebati. Putar ala kadar. Jangan over beat plak.

7. Tuangkan adunan tadi dalam bekas.

8. Bakar lebih kurang 45-50 minit atau sehingga golden brown.

9. Dah siap bakar, sejukkan kek lebih kurang 20 minit. Kemudian baru keluarkan kek dan biar pada suhu bilik.


This are the processes


How I like to eat them.


Tips:
- Kalau guna salted butter, tak perlu letak garam dah masa ayak tepung.
- Gris bekas dengan mentega dan sadur dengan tepung sikit atau alas dengan kertas minyak untuk elak kek melekat. In my case, aku guna bekas kaca, so hanya perlu gris je.
- Cucuk kek untuk tahu dah masak atau tak. Kalau kek melekat pada pencucuk, maksudnya tak masak lagi la..



Nota hari ini: Aku cuma buat separuh dari setiap bahan so, dapat 1 buku kek jela..kalau buat betul-betul ikut bahan kat atas, akan dapat dua buku kek kalau guna bekas macam aku, atau 1 kek jela kalau guna bekas lagi besar. It's up to you...

First time buat kek tanpa supervision dari Chef Rumah a.k.a. Puan Emak, so this cake turns out to be like that gara-gara over heat..huhu. However, rasa kek memang sedap. Alhamdulillah keluarga aku pun suka. Don't judge a kek by it's look.heheh
Let me know how's yours...^_^



Sumber: Martha Stewart

post signature

4 comments:

Ummi said...

Tahniaaahhh kakngah...yep, mana nak supervisenya...dah tghmalam baru nak menggodek...Mak dah tdo dah...alhamdulillah, mmg sedap! Garing atas tu pun bukan keras, tp dia lembut berkerak nipis camtu...sedaaappp! Good job dear!

Miss Vamp said...

hehe...xsgka gak jd...tp, sbb snang, so xda la rse neves nk buat.hehe.mekasih...psni nk try choc cake plak. ^_^

bersama kak Es said...

tudiaaa....ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi...

tahniah!! pasni godek lagi tgh malam. lagi best takde supervisor hehehe

Miss Vamp said...

hrap2 psni bleh jd pndai masak mcm mak..huhu

supervisor mmg xda, tp psnan pas tau nk wt kek sndri, btimbun2..kalah kek kawin 3 tgkat..haha